tip van de dag: ik word locavoor

Het is een afschuwelijke naam, maar het dekt een mooie lading.

wat?
Je kiest er voor om je verse produkten zo lokaal mogelijk aan te kopen. Groentjes en fruit van je eigen provincie, Belgisch vlees, brood van Vlaamse tarwe, zuivel en kaas van de boer in je eigen dorp...
Automatisch leef je dan met de seizoenen, want je boer zal je geen Belgische tomaten in december aanbieden. En je slaagt erin bijna alles met de fiets te transporteren, gezien je het zo lokaal mogelijk zoekt.

uw boerken en boerinneken?
Wij zijn al even Locavoren. Uiteraard eten we zelfgekweekt vlees. Maar we eten meer dan vlees. Onze biologische melk, yoghurt, platte kaas, eitjes en dessertjes komen van De Zwaluw, in Lovendegem. Kaas halen we bij BoerClincke, een melkvee-houderij uit ons eigen dorp. Appeltjes en sap komen uit Watervliet, bij Van Eykeren, en onze patatjes groeiden in Nevele en Sint Margriete.

Ook kiezen we een wekelijks bio groenten-en fruitpakket. Die komen van het BioBrugsOmmeland, en staat garant voor een wekelijks, gevarieerd, vers en superlekker aanbod van groentjes. We vullen het aan met biogroentjes van op de markt, van boerderij Ter Doorn.

Recht van de boer op ons bord (en terug).
Ook wij zijn consumenten die veel en lekkere zaken willen eten. Maar we staan niet stil bij ons eigen bordje. We betalen ook niet graag té veel, maar wel een juiste prijs. Waarvan het meteen in de zak van de boer komt, en niet via al die kostelijke tussenstappen gaat (zoals de distributie, de supermarkten...). Consumeren via de korte keten dus.

Hoe doen wij het?
Wij zijn lid van Voedselteams. We bestellen al onze produktjes met een webwinkel, en een week later halen we dit op in ons depot.
Hebben wij makkelijk praten in ons plattelandsleven, met boeren op elke hoek? Je kan dit ook allemaal doen in de stad. Initiatieven en mogelijkheden genoeg!!




(de tip komt weer uit "366 tips voor de biodiversiteit", in het kader van het "jaar van de biodiversiteit". Bestellen én meedoen kan je hier)

Geen opmerkingen: