Koning Winter








Vol naalden vliegt de lucht, vol priemend ijsgekertel, dat glinstert in de zon, en met den asemtocht gezwolgen, kilt en kerft de kele en ’t haargespertel, dat in de neuze temt den toevoer van de locht. ’t Is bijtend koud. Een spree van witheid, ongemeten, ’t zij waar ge uwe ogen vlucht, ligt overal gespreid; ’t is snee’ tot in uw huis, ’t komt snee’ door al de spleten; ’t is snee’, ’t is immer snee’, en al sneeuwwittigheid. De wind komt, wild en boos, gesnoeid uit alle gaten; geen ruste en wilt hij, eer hij eenmaal weten zal dat ’t volk verdwenen is, en hem wilt meester laten … ’t Is bijster, bijtend koud, en ’t wintert overal.

Guido Gezelle


(klikken op de laatste foto voor meer!)

Burenliefde

In Zomergem houdt iedereen zich onledig met een of meer beestjes. En dat plezier wordt graag gedeeld met de buren.
Zo laten wij op tijd en stond ons varken ontsnappen die met een grote grijns en zwiepend staartje onverstoorbaar pelouzen vertrappeld en andermans composthopen opzoekt. Haar lieflijk en gigantisch voorkomen laten menig buren verschrikt achter hun ramen toekijken. Maar met evenveel plezier wordt ze door anderen gezwind weer binnen de omheining gejaagd. Geen punt hier in Zomergem.
In ruil worden wij des nacht en ontij wakker van tochtige koeien, schurftige honden-geblaf, ontsnappende paarden en non-stop tractorraces.
(Wie durft er nog te beweren dat alleen in een stad het leven 24h draait. Zomergem bruist!)

Een van die knuffelbeestjes is de dikke zwamworst-hond, Daiko. Luistert voor geen meter en gaat lekker waar hij heen wilt, achtervolgd door een gevloek en geschreeuw van zijn baasje. Gans Zomergem heeft hem hijgend en piepend al over de vloer gekregen. Deze week spiedde zijn loederoog onze Risjard, en hij sukkelde erheen, OostIndisch doof voor het "hierrrrrr"-commando. Na ettelijke pogingen kreeg het baasje zijn keffer te pakken. Ik zwaai even, vriendelijk, joviaal. Hij zwaait terug en roept vrolijk "Ik gaan hem een keer doodkloppen!"


Het leven zoals het is, zowaar. Of was, voor den Daiko.....

Geen GGo-patat!

De BBL (Bond Beter Leefmilieu), Velt (vereniging voor ecologisch leven en tuinieren), Nature & Progress, Bioforum vzw, Greenpeace en Wervel (werkgroep rechtvaardige en verantwoorde landbouw) stelden samen een bezwaarschrift op tegen de veldproef met ggo-aardappelen. Niet vanuit een blind ‘nee’ zeggen maar vanuit weloverwogen argumenten.

Worden er binnenkort genetisch gemanipuleerde aardappelen geteeld in Belgiƫ? Wel als het afhangt van de Duitse chemiereus BASF. Dit bedrijf wil toelating voor een veldproef met ggo-aardappelen in Wetteren. De veldproef kan gestopt worden. Daar kan jij bij helpen door mee bezwaar aan te tekenen voor 8 december.

Op deze link: http://www.velt.be/Joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=1323&Itemid=1 lees je de bezwaren tegen de veldproef.

Op deze link: http://www.greenpeace.org/belgium/nl/wat-doen-we/landbouw-ggo/Zeg-nee-tegen-genetisch-gemanipuleerde-aardappelen-in-Belgie/
onderteken je mee bezwaar aan tegen de veldproef.

Pas op: doe dit voor 8 december!

Kwis met een Krulstaartje

Wat betekent " Hij kan geen varken tegen houden"?

Welk beest noemt met in gent een Tichelbeest in Aalst een Aardvarken en in Diksmuide een Kelderzeug?


--> Meer van dat? Kom dan naar onze Natuur.Kwis!
Natuurpunt Zomergem organiseert haar eerste kwis. Niet enkel voor de freaks!
Iedereen is welkom, en inschrijven doe je in groepjes van 2-4 man.
Het kost je €4 pp (als lid van NP, niet-leden betalen €5). Inschrijven bij Hannelore (info@natuurpuntzomergem.be) of bij ons en kan nog tot 8 december (ten laatste)
Wanneer? Zaterdag 11 december,19 uur, polyvalente zaal van Sportcomplex Den Boer, Zomergem.
Iedereen gaat met een mooie prijs naar huis!

Hopelijk tot dan!