't kriekske

Misschien iets wat jullie zich al eventjes afvragen; maar hoe vullen wij hier onze dagen op? Zo in een eeuwige weekend-stemming. Zo zonder al te veel structuur in de weken.
Theeft efkes geduurd, maar we vinden ons herfstritme zo langzaamaan. Gezien de dagen allemaal eender zijn en er dus eigenlijk nooit geen weekend is, verplichten we onszelf nu 1 Vrije Vrijdag ted "pakken". Die dag wordt er NIET gewerkt. Enkel de beestjes krijgen eten. Maar dat draadje dat daar ligt te slingeren, of die rommel die dringend geschommeld moet worden, of die man die gebeld moet worden, Tanspis, niet vandaag niet. Er worden spelletjes gespeeld, uitgebreid naar de markt gegaan, gewandeld, we gaan gewoon weg van ons erf (dan zien we het liggend werk niet meer liggen). Een dagje Off dus. zalig. Helemaal niks dat moet. de max.

De andere dagen trachten we met een kalender en een eindeloze toedoelijst in te vullen. Wat uiteraad niet altijd lukt. Maar normaliterwijs kraait eerst de haan op een ontiegelijk vroeg uur, tuft de nico in grote versnelling met zijn tracteur voorbij ons raam, even ontiegelijk vroeg, en gaat dan onze wekker. Met een beetje goede wil rollen we ons 20 minutjes later, zo tegen half 8, uit ons nest.

Een schaaptjen dat zich tussen de klittebol'n had gewreven. Zijn staart plakte op zijn rug, den duts...
Kleedskens aan, theetje zetten, en dan naar de beestjes. De kippen bijeenzoeken (als het tuinpoortje open staat lopen er al een klustken ergens ver weg in de velden, rotsvast vanovertuigd dat het Daar Beter is), de emmertjes vullen voor de varkens en iedereen een goeie ochtend wensen.

De schaapjes worden verzet (ze mogen de binnenpleintjes schoongrazen), de geit wordt gelost (en die gaat er dan luid mekkerend vandoor), er wordt gewandeld met Victoire (de muilezel), de kipjes onder de eik (net toegekomen, 8 mooie Bressekippen) krijgen eten en Mr Eduard korrelkens.

En dan ontbijten we, opt gemakje, int zonnetje

en dan zien we wel wat de dag brengt. Dries maakt nu kippen- en varkens koten en verzamelt overal stront, Tine schuurt planken voor de kasten binnen, plukt sleedoorn en pelt kastanjes. En er zijn altijd zoveel kleine werkjes en een "ohja, dat nog"tjes en "vlugnogefkesdat" en occassionele bezoekjes van vrienden of passanten, zo is een dag algauw gevuld!

eten voor de varkens dus. Voorlopig stockeren we in Big bags. Normaal komt er binnenkort een betonneken op de grond en installeren we dan échte silos. Maar wij zouden wij niet zijn als we weer net dat ietsje anders wilden; tworden houten silos. we leggen het allemaal nog wel eens uit.

een paar scheppen varkenskorrels (en mengeling van luzerne, mais, soja, zonnebloem, erwt, triticale, gerst, mineralen, fèves... allemaal uit frankrijk en noord italie/

Haver, van op Fred zijn velden, geweekt

weken tot ze kiemen: gezonder en de enige manier dat varken dit kunnen verteren. Ook de schaapjes, konijn en kippen eten dit.
wordt aangevuld met brood (al dan niet geweekt in melkwei)
en appeltjes, noten, eikels, resten van de cantine (bio)...

en dan naar beneden waar de hongerige massa al wacht


zoals ik zei...

we leren ze stil te zijn bij het voederen.

En dan is het een kwestie van behendigheid, gecombineerd met geluk en de traagheid van de varkens. Anders zijn er kleerscheuren of rodeotochtjes op de rug van een varken. Die dat zelf overigens niet doorheeft dat er plots iemand op haar rug zit, zo gefocust op die troggen...

op een drafje naar de volgende trog...





Er staan 5 troggen die we vullen, en de varkens lopen zich een beroerte van de ene naar de andere. Na een eerste stressvolle periode vol bijten en roepen, gaat dat tegenwoordig in alle rust. Enkel op het einde komt de hierache nog een beetje opzetten.





Missie geslaagd, nu de beestenboel beetje overzien

Mirabel, hier al zichtbaar zwanger en nu bolrond, vol overgave in haar trog

ons Anneke laat zich van haar beste kant zien

Epoisse ruikt nog een broodje in de breokzak


Het zijn lange, mooie en goed gevulde dagen. Met mooie herfstkleuren, gezellige koffiepâuzetjes (o zo belangrijk) en veel veel beestjes. gelijk écht. de max.!

oeps, te dicht

petankske

Het lijkt wel een eeuwigheid geleden die zomer. Terwijl we toendertijd zweerden dat  we noois nog die hitte zouden vergeten en dat het zuiden geen herfsten kent, zitten we nu ergens middenin nachtvorst en regenstormen.

Maar toen dus, toen de zon van egen wijken wilde weten, kwamen de lagetjes naar hier. Vake, moeke en zus Laget. Naast werken, wandelen, zwemmen, hangmatten en fietsen werd er ook aan échte sport gedaan; een petankse plaatsen.








Tegen elkander, enkel Lode waagde zich in dit familieduel.

Moeke bleek de Topscoorder te zijn. De underdug die het beslissende balletje wierp.
ziet die conscentratie voor de perfecte worp!




Maai deed alles in stijl, zelfs de bal er naast slaan

Maai stelt hier de laatse petankmode voor, September editie. deze makkelijk zittende salopette laat alle bewegingen toe om het petanken stijlvol uit te voeren. Kan met meetlat en magneet worden bezorgd.
Maai illustreert het nut van een goeie zonnepet. Geen zunne meer die het zicht kan belemmeren, niks ligt u meer in de weg naar de overwinning!


Dries haalde de meetlat boven

groepsberaad
Maai bespiedt de meting met argusogen


toen er nog onderling vertrouwen heerste, ging het nog met de voetjes

maar dat duurde niet lang, en toen kwam daar het meetlatje naar boven.

En vake genoot met volle teugen.

Er wordt nu beweerd dat het spannend was. Maar de uitslag is bij de aanwezige Laget uit het geheugen verbannen. Welks placht mij te zeggen dat naar alle vermoeden de tegenstanders wonnen. 



Herfst

Ik probeer al een ganse tijd een bepaald bericht op te laden, maar het lukt maar niet.
Dus dan maar een reeks fototjes van de laatste weken. Hefstweken. Zalige mooie herfstdagen.
Met stormwinden van 150 km/uur en ijskopude vriestemperaturen 'snachts. Zo vroeg en onverwachts dat we niet voorzien waren. Dju toch. En, dutskes als we zijn, meteen gesprongen lippen en ruwe handen.

o, waar er geen foto's van zijn, want de vries was ons te vroeg af; naast de orchideën in de varkenswei nu ook de orchideën van de zwammen: wasplaten! Ik vermoed de
allereerst die gouden zonsopgangen. Waanzinnig mooi.








De boerderij gezien vanaf ons berenweitje

Nathalie, coordinatrice van terre de liens. bezig met de "état de lieu", plaatsbeschrijving van onze velden bij in gebruikname.

uw boereken was ook mee

muizenaanval in huis, deze had nog net de rozijn te pakken
gezien onze buitendeur eigenlijk feitelijk een gerecupereerde binnendeur is, zorgden we voor een regenscherm. Een bamboumatje van mie en jelle hun pergola.

de laatste oogst paprika's, alvorens de varkens in die velden aan het werken gingen. onrijp en dus erg bitter. ik heb ze op olie gestoken in de hoop ze lekkerder te maken.

nieuwe pins tegen gaz de schiste

nog meer gouden stonden







de "kleintjes" aan het werk

de gaston zijn cailletten eindelijk aant groeien. Lord Branston pickels bleek écht onuitspreekbaar hier. de dapperen geraakten tot bij "lord" en hielden dan hakkelend in. dus bondend we in en werd het Gaston.
de erg zwangere Nadia naast onze buurvrouw Audrej. Nu is daar Marceau uitgekomen. een heel klein ventje met heel veel zwart haar.

de schaapjes. schaapje en schaapje genaamd.

we kochten ons voor 200 euro een reuzegrote steengoeie industriele oven. patés, bring it on!


sleedoorntijd!!

vers sap
en gelei!

koeien in de zoveelste stond




alsaook varkentjes


dries doet ee, varkens-sit-in



op een vrije vrijdag die eigenlijk een maandag was, trokken we op queeste: kastanjes!!

we vonden eerst heerlijke wilde druiven

en dan ook kastanjes




het is ongeloofelijk hoe poêtisch een kastanje is. met zijn stekelige bolster en dan dag fluweelzacht bedje waarin een glanzende kastanje slaapt.


uw Boerinneken was weer even elegant als altijd

u ziet het, een échte freule

ze was gelijk content

twee mandjes denneappels halen,

de oogst! een gele Felicia-fun laadbak vol. denneappels voor de stoof aan te steken, appels, druiven kastanjas, dennenaalden voor bij de fruitbomen, varens voor in de stallen (tegen luis en andere beestjes)